Zuid-IJsland

Het zuiden van IJsland

In het zuiden van IJsland liggen een aantal bekende bezienswaardigheden zoals Jokulsarlon, Landmannalaugar en het schiereiland Reykjanes welke eenvoudig vanuit Reykjavik te bereiken zijn. Het is daarom dan ook de bekendste regio van het Scandinavische land. Je kunt er heerlijk fietsen, wandelen, paardrijden, sneeuwscooter rijden en natuurlijk ook per imposante superjeep de regio verkennen.

Reykjanes

Het zuidwestelijke schiereiland is Reykjanes. Hier ligt de internationale luchthaven van Keflavik, maar er is meer. Zo kun je er een wandeling maken over de Mid Atlantic Bridge die tussen de twee continentale platen ligt, bezoek je de beroemde Blue Lagoon, bekijk je de vuurtorens en uitzichtpunten zoals Valahnúkur.

Golden Circle

Tijdens je eerste bezoek aan IJsland is de Golden Circle een absolute aanrader. Aan deze beroemde 300 kilometer lange route liggen Gulfoss, het geisergebied en Thingvellir. In dit laatst genoemde nationaal park is het mogelijk om te wandelen tussen de Euraziatische en Noord-Amerikaanse plaat. Je ziet hier een enorme scheur in de aardkorst, zwart lavasteen, mossen en het meer van Thingvellir. Verderop de route liggen niet ver van elkaar de prachtige Gulfoss waterval en het geisergebied. In dit gebied ligt de Geysir die niet meer actief is; wel de Strokkur die zelf elke 5 minuten tot wel 30 meter hoog spuit.

Gletsjers en gletsjermeer Jokulsarlon

Niet ver van de ringweg rond IJsland liggen drie grote gletsjers. De Myrdalsjokull, de Vatnajokull (Europa’s grootste nationale park) en natuurlijk de Eyjafjallajokull met de gelijknamige vulkaan die in 2010 voor veel problemen voor het vliegverkeer zorgde. Tijdens excursies bij deze gletsjers kun je onder andere ijswandelen, ijsklimmen en een sneeuwscootertochten maken. Een van de hoogtepunten is een boottocht op het gletsjermeer Jokulsarlon. Hier vaar je met een zodiak of amfibievoortuig tussen enorme ijsschotsen door die zijn afgebroken van de Vatnajokull. Op het zwarte lavastrand liggen ook veel ijsblokken. In juni 2016 opende hier vlakbij het Fosshotel Glacier Lagoon.

Landmannalaugar

De Landmannalaugar heeft een van de meest bizarre landschappen van IJsland. In dit vulkanische gebied vind je lavavelden, warmwaterbronnen en vele vreemdgevormde heuvels in allerlei kleuren. In de Landmannalaugar kun je verschillende excursies boeken per 4wd of zogenaamde mountaintaxi.

Vestmannaeyjar (Westman eilanden)

De Vestmannaeyjar in het zuiden van IJsland zijn per ferry vanuit Landeya (35 minuten) of per vliegtuig vanaf Reykjavik (20 minuten) te bereiken. Hier kun je wandelen op het eiland Heimaey en in 2 uur sta je bij de kraterrand van de Eldfell. In 1973 vond hier een vulkaanuitbarsting plaats en vanaf 2014 kun je hier de nieuwe tentoonstelling ‘Eldfell, Pompei van het noorden’ zien over wat dit voor de eilandbewoners en de omgeving betekende.