Hvitserkur, Noord-IJsland

Blönduós

Het dorp Blönduós ligt in het noorden van IJsland, aan de oevers van de Blandaá rivier die weer ontspringt aan de voet van de Langjökull en Hófsjökull gletsjers. Doordat Blönduós op een knooppunt van wegen ligt, is het ondanks dat er slechts 850 mensen wonen, toch een belangrijk regionaal centrum. Je vindt er onder andere een grote supermarkt (Samkaup) en een benzinestation.

Bezienswaardigheden in Blönduós

Hafíssetrið: in dit oudste houten huis van IJsland is een tentoonstelling over zee ijs te zien.

Heimilisiðnaðarsafnið: in dit interessante textielmuseum vind je voorbeelden van klassieke brei- en weefpatronen, gereedschappen en nationale kostuums. Een deel van dit textielmuseum is vernoemd naar de langstlevende vrouw van IJsland: Halldóra Bjarnadottir (1873-1981)

In de buurt van Blönduós

Hrutey: het eilandje Hrutey is een prima plek om te wandelen. Het is gelegen in de delta van de Blandaá rivier, de 125 kilometer lange gletsjerrivier.

Hvítserkur: niet heel ver van Blönduós staat in de Húnafjörður een opmerkelijke rotsformatie. Hvítserkur lijkt op een draak of dinosaurus en is te bereiken vanaf de ringweg richting Reykjavik tot aan de wegwijzer, vanaf daar volg je de weg tot aan Ósar.