Golden Circle Tour

Golden Circle tour

De meest gereden route van IJsland is de Golden Circle (Gouden Cirkel). De Golden Circle ligt op rijafstand van Reykjavik en brengt je langs een aantal van de bekendste bezienswaardigheden van IJsland: Thingvellir Nationaal Park, Geysir (en Strokkur) en de imposante waterval Gullfoss.

Vanuit de IJslandse hoofdstad Reykjavik rijd je eerst lang de voormalig woning van de in 1998 overleden Nobelprijs winnaar en schrijver Halldór Laxness. In zijn woning Gljufrasteinn waar na zijn dood niets is veranderd, is nu een museum gevestigd. 

Thingvellir NP

Het nationale park Thingvellir is in 1928 ontstaan en dat is niet zonder reden. Dit prachtige natuurgebeid is de wieg van de staat en ligt precies op de plek waar de Noord-Amerikaanse en Europese plaat langzaam uit elkaar drijven. Ook is Thingvellir historisch erg interessant. Al vanaf het jaar 930 kwamen hier de clanhoofden samen. Uit elke streek werd een vertegenwoordiger naar het Alþing (parlement) gestuurd. Bij deze volksvergaderingen was een groot deel van de IJslandse bevolking aanwezig en werd er gestemd over allerlei zaken. Pas rond 1798 verloop het Alþing zijn wetgevende macht. Op de plek van het huidige kerkje stond vermoedelijk al in het jaar 1000 na Christus een kerkje. Vanaf verschillende uitzichtpunten in het park heb je een prachtig zicht over het gebied en het Thingvallavatn, met 84 km2 en een diepte van 114 meter het grootste natuurlijke meer van IJsland.

Geysir en Strokkur

Het wereldberoemde geiserveld Geysir is de naamgever van een van de krachtigste geisers ter wereld. De Geysir zelf komt nog maar zelden tot uitbarsting, de iets verderop gelegen Strokkur (video) vrijwel elke 5 minuten en dat tot 30 meter hoog. Doordat het water onder de grond van dit zeer actieve geothermische gebied zo heet wordt ontstaat er overdruk waarna het een weg naar buiten zoekt. Bezoek Geysir en Strokkur bij voorkeur vroeg op de dag of wat later op de middag. Dit is een populaire stop voor excursiebussen en het kan er druk worden.

Gullfoss waterval

De Gullfoss is een waterval in de rivier de Hvítá. Door deze rivier is een kilometers lange kloof ontstaan en op de plek van de waterval valt het water in twee trappen in totaal 32 meter naar beneden. Juist dat maakt de Gullfoss zo imposant. De tweede trap staat vrijwel haaks op de eerste. Bij de waterval staat een plaquette van Sigridur Tomasdottir; zij behoedde hier aan het begin van de 20ste eeuw de Gullfoss van de plannen om hier een elektriciteitscentrale te bouwen.

Kerið explosiekrater

Wat richting het zuiden op de Golden Circle route ligt de imposante explosiekrater Kerið. De 3000 jaar oude krater is 170 bij 120 meter groot, 55 meter diep en deels met water gevuld. Je kunt er omheen lopen en is dan ook zeker een stop waard.

NB: In het noorden van IJsland kun je ook de Diamond Circle tour rijden, een rondrit langs geothermische velden, een indrukwekkende natuur en een bijzonder rijk vogelleven.