• Menu
  • Menu
Lakagigar

Vulkanen

De inwoners van IJsland hebben geleerd om te leven met de nadelen maar ook zeker met de voordelen van de altijd aanwezige vulkanische activiteit. De vulkanen zijn onderdeel van het leven in dit noordelijke land door bijvoorbeeld de geothermische energie en de unieke natuurlijke omgeving.

Tektonische platen

IJsland ligt bovenop de Mid-Atlantische Rug; deze scheur in de oceaanbodem van 40.000 kilometer is ooit ontstaan door de separatie van de Euraziatische en Noord-Amerikaanse tektonische plaat. De landmassa groeit circa 2,5 centimeter per jaar omdat de scheur op de punten waar de platen bij elkaar komen steeds wijder wordt. Hierdoor bevindt IJsland zich eigenlijk op 2 continenten. West-IJsland hoort bij de Noord-Amerikaanse plaat, Oost-IJsland bij de Euraziatische plaat.

Photo by Marc Szeglat on Unsplash

Vulkanische uitbarstingen

IJsland geldt als een van de meest vulkanisch actieve gebieden ter wereld. Gemiddeld iedere 5 jaar zijn er vulkanische uitbarstingen. Een derde van de lava die aarde bedekt sinds de Middeleeuwen is afkomstig uit IJsland. Het record aan lavastromen stamt uit 1783 toen een keten van 25 kilometer aan kraters ten zuidwesten van de Vatnajökull, Lakagigar, zo’n 14 km3 lava uitstortte.

Deze zelfde geologische activiteit is ook verantwoordelijk voor een aantal bijzondere stukken natuur in IJsland. De zwarte lavavelden, de berglandschappen, de geisers en de geothermische baden zijn het resultaat van het samenspel tussen de natuurlijke elementen en de vulkanische activiteit.

Geothermische energie

De inwoners van IJsland maken volop gebruik van de onuitputtelijke geothermische energie. Meer dan 90% van de huizen wordt verwarmd door de natuurlijke geothermische warmte. Een van de schoonste en goedkoopste energievormen die er bestaan. De subglaciale vulkanen zorgen voor smeltwater en met de bijna overal aanwezige heetwaterbronnen heeft IJsland een overvloedige bron aan hydro elektriche stroom.

Met al deze krachten onder de aardkorst staat veiligheid natuurlijk voorop. Alle seismische activiteit wordt dan ook nauwlettend in de gaten gehouden. Doordat veel infrastructuur is ontworpen met de verschillende natuurlijke catastrofen in het achterhoofd, zijn ernstige bedreigingen dan ook extreem zeldzaam.

Bekijk ook de Top 10 vulkanen in IJsland