Het noorden van IJsland

Het noorden van IJsland

Het noordelijke deel van IJsland is het arctische stuk van het land. Vanaf de hoofdstad Reykjavik is het 45 minuten per vliegtuig of ongeveer 4 uur rijden per auto. De belangrijkste stad van Noord-IJsland is Akureyri, met ruim 18.000 inwoners de tweede stad van dit unieke land.

In het noorden van IJsland kunnen wintersporters hun hart ophalen; hier liggen prachtige pistes zonder bomen en zelf heliskien is mogelijk hier. Ook is het een van de beste plekken om het Noorderlicht te zien of een walvisexcursie te maken vanuit de plaats Husavik.

Poolcirkel

Het IJslandse eiland Grimsey ligt exact op de poolcirkel en is vanaf Akureyri per vliegtuig of per boot (ongeveer 3 uur varen) te bereiken. Als je de poolcirkel passeert ontvang je een certificaat. NB: dit is de enige plek in IJsland waar dat kan. Grimsey zelf heeft zeer steile kliffen, een kerkje van drijfhout en is een waar vogelparadijs.

Noorderlicht en middernachtzon

In het noorden van IJsland heb je van de maanden september t/m april een prima kans om te Noorderlicht te aanschouwen. In de winter gemiddeld vaak 5 x per week. Er worden speciale excursies georganiseerd naar bijzondere locaties, maar zelf kijken is natuurlijk ook prima mogelijk. In IJsland kun je in de zomer ook een ander fenomeen zien; de middernachtzon. De Arctic Henge is het nieuwe symbool om dit bijzondere natuurverschijnsel te bekijken. Vlakbij Raufarhöfn op het schiereiland Hraunhafnartangi ligt deze IJslandse Stonehedge.

Detifoss en Godafoss watervallen

In het noorden van IJsland liggen een aantal bijzondere watervallen. De Detifoss is de krachtigste waterval van Europa en de Godafoss (30 meter breed) een van de spectaculairste watervallen van heel IJsland.

Myvatn en Vatnajokull NP

Het Myvatn meer (vrij vertaald muggenmeer) is ontstaan door aardbevingen en vulkaanuitbarstingen en is bekend om het rijke vogelleven. In de nabije omgeving vind je verschillende kraters zoals Hverfjall, geothermische bronnen en bijzondere rotsformaties zoals Dimmuborgir. Een goed alternatief voor de Blue Lagoon zijn de Myvatn Nature Baths. Vanuit de regio rond Myvatn zijn de hooglanden en Vatnajokull NP in de periode van juni tot en met september prima te bereiken. Je kunt per 4×4 naar de beroemde Askja vulkaan rijden en de Viti krater bewonderen.

Husavik, walvisspothoofdstad van Europa

De stad Husavik in het noorden van IJsland wordt ook wel de walvisspothoofdstad van Europa genoemd. Vrijwel het gehele jaar, maar vooral in de periode van juni tot en met september kun je hier bultruggen, dwergvinvissen en zelfs blauwe vinvissen zien zwemmen. Orka’s zie ze alleen in de wintermaanden. Er is een ruime keus aan aanbieders en de meeste bieden je kosteloos een nieuwe tour aan als je geen walwis ziet tijdens je boottocht. Ook worden er vaak dolfijnen en prachtige vogels zoals de jan-van-gent en papegaaiduiker waargenomen. De walvissafari’s worden overigens ook vanuit de plaatsen Akureyri en Dalvik aangeboden.

NB: veel van deze bezienswaardigheden in het noorden van IJsland kom je ook tegen tijdens de populaire Diamond Circle tour.