• Menu
  • Menu
Myvatn meer, Noord-IJsland

Myvatn meer

Het Mývatn meer is een van de grootste en meest populaire meren in IJsland, gelegen in het noordoosten van het land. Het meer is ongeveer 36,5 vierkante kilometer groot en wordt omringd door een landschap van vulkanische kraters, hete bronnen en lavavelden. Het is ook een belangrijk gebied voor vogels, met meer dan 115 soorten die hier nestelen.

De naam Mývatn betekent letterlijk “muggenmeer” in het IJslands, vanwege de grote hoeveelheid muggen die in de zomer in het gebied voorkomen. Ondanks deze overlast is het meer een populaire toeristische bestemming, vooral vanwege de prachtige omgeving en de vele activiteiten die er te doen zijn.

Een van de belangrijkste attracties van het Mývatn meer is de geothermische activiteit in de omgeving. Het gebied heeft een hoog geothermisch potentieel en er zijn veel hete bronnen en geisers te vinden. Een van de bekendste is Hverfjall, een indrukwekkende krater met een diameter van 1 kilometer. De Dimmuborgir lavavelden zijn ook een populaire bezienswaardigheid, met indrukwekkende rotsformaties die zijn ontstaan ​​door de snelle afkoeling van magma.

Het Mývatn meer is ook een belangrijk gebied voor vogels. In de zomer zijn er veel trekvogels te vinden, waaronder eenden, ganzen en zwanen. Er zijn ook veel kleine vogels, zoals piepers en vinken, die in het gebied leven. Het meer is ook de thuisbasis van de zeldzame harlekijneend, die hier broedt.

Een andere populaire activiteit in het gebied is vissen. Het Mývatn meer heeft een aantal vissoorten, waaronder forel en zalm. Het is ook een populaire bestemming voor wandelaars en fietsers, met veel routes die door het gebied lopen en prachtige uitzichten bieden.

Al met al is het Mývatn meer een geweldige bestemming voor iedereen die geïnteresseerd is in de natuurlijke schoonheid van IJsland en de rijke biodiversiteit van het land. Of je nu wilt wandelen, vissen, vogels kijken of gewoon wilt ontspannen in een prachtige omgeving, het Mývatn meer heeft voor iedereen iets te bieden.