Myvatn meer, Noord-IJsland

Myvatn meer

Het Mývatn meer (vrij vertaald muggenmeer) is met een oppervlakte van 37 km2 het op drie na grootste meer van IJsland. Het is een populaire toeristische bestemming in het noorden van het land en erg interessant voor vogelliefhebbers.

De gehele omgeving rond het Mývatn meer is gevormd door vulkanische activiteiten. Je vindt er lavavelden, zwavelvelden, pseudokraters en echte kraters. Rond het meer liggen een aantal dorpjes met voorzieningen voor toeristen zoals hotels, campings en goed gesorteerde winkels. Ook is er een klein vliegveldje waar je een rondvlucht over het Mývatn meer en de omgeving kunt boeken.

Bescherm natuurgebied

Aan de zuidkant van het Mývatn ligt het dorpje Skútustaðir. De oevers hier, samen met het dal van de rivier de Laxa zijn sinds het jaar 1974 een beschermd natuurgebied. Aan de noordkant ligt het dorpje Reykjahlid met een aantal hotels, campings, winkel en een benzinepomp.

Vogelparadijs

Het ondiepe Mývatn meer is een waar vogelparadijs; hier leven bijvoorbeeld alle IJslandse eendensoorten zoals de bijzondere harlekijneend, de IJslandse brilduiker en grote aantallen wilde zwanen. Langs de oevers van het meer leven onder andere de grauwe franjepoot en de fraaie kuifduiker. In het struikgewas leven ook veel zangvogels die weer kleine jagers, giervalken en smellekens aantrekken. Reisorganisatie SNP Natuurreizen organiseert vogelreizen naar IJsland en het Mývatn meer.

Het Myvatn meer kun jij ook bezoeken tijdens de populaire Diamond Circle rondrit welke onder andere langs de Dettifoss waterval, Asbyrgi en het geothermische veld Hverir voert.