Snæfellsjökull

Snæfellsnes

Image by Vladimír Ješko from Pixabay

Snæfellsnes is een schiereiland in het westen van IJsland en wordt ook wel ‘IJsland in het klein’ genoemd vanwege de vele bezienswaardigheden die het biedt op een relatief kleine oppervlakte. Het schiereiland is ongeveer 90 kilometer lang en 30 kilometer breed en heeft een indrukwekkende kustlijn met ruige kliffen, pittoreske vissersdorpjes, zwarte zandstranden en imposante bergen.

Het hoogtepunt van Snæfellsnes is de Snæfellsjökull-gletsjer, die op de top van een vulkaan ligt en een van de meest fotogenieke plekken van IJsland is. Deze gletsjer heeft een bijzondere status in de literatuur omdat het als de toegangspoort naar het centrum van de aarde wordt beschreven in de roman ‘Reis naar het middelpunt der aarde’ van Jules Verne.

Naast de gletsjer zijn er nog vele andere bezienswaardigheden op Snæfellsnes. Het idyllische dorpje Arnarstapi is bekend om zijn bijzondere rotsformaties en wandelpaden langs de kustlijn. Het nabijgelegen Hellnar biedt een prachtig uitzicht op de kliffen en de oceaan. Verder naar het westen ligt het zwarte zandstrand van Djúpalónssandur, waar oude vissershutten herinneren aan de tijd dat hier nog volop vis werd gevangen.

Het schiereiland heeft ook een rijke geschiedenis en cultuur. Het dorp Stykkishólmur, gelegen aan de noordkust van Snæfellsnes, heeft een mooie haven en wordt vaak gebruikt als locatie voor filmopnames vanwege de schilderachtige huizen en straten. In het dorpje Borgarnes, aan de voet van het schiereiland, is het Settlement Center gevestigd, waar de geschiedenis van de Vikingen en de kolonisatie van IJsland wordt tentoongesteld.

De natuur op Snæfellsnes is overweldigend en er zijn diverse wandelroutes die door het schiereiland lopen. Een populaire route is de Snaefellsjokull Glacier Hike, waarbij je onder begeleiding van een gids over de gletsjer wandelt en kunt genieten van een adembenemend uitzicht over het schiereiland en de oceaan.

Kortom, Snæfellsnes is een schitterend schiereiland met vele bezienswaardigheden, een rijke geschiedenis en adembenemende natuur. Het is een plek die niet mag ontbreken op de to-do lijst van iedereen die IJsland bezoekt.