Vuurtoren van Gardur, niet ver van Keflavik

Keflavik

De stad Keflavik (ruim 8000 inwoners) in het zuidwesten van IJsland is vooral bekend omdat hier de internationale luchthaven Leifur Eiriksson ligt. In en rondom Keflavik is het druk op de wegen en verschillende flats en kantoorgebouwen domineren hier de ‘skyline’. Echter al in de 16e eeuw werd op de huidige plek van Keflavik een Engesle handelspost gevestigd. Door de eeuwen heen was het een belangrijk centrum voor visserij.

In Keflavik of net daarbuiten vind je een aantal bezienswaardigheden die zeker een bezoekje waard zijn:

Byggðasafn Reykjanesbæjar : het streekmuseum van het schiereiland Reykjanes met onder andere een fraaie verzameling modellen van oude IJslandse vissersschepen gemaakt door Grimur Karlsson. Het museum zelf bevindt zich in een gebouw uit het jaar 1877.

Íslendingur vikingschip : dit is een replica van het vikingschip zoals de Norden dat gebruikten om op IJsland, Groenland en zelfs Noord-Amerika te varen. Om de tocht van Leifur Eiriksson te herdenken voor dit schip in het jaar 2000 naar Groenland en New York.

Garður : op het meest noordwestelijke puntje van Reykjanes ligt Garður. Hier heb je vanaf de vuurtoren Gardskagi mooi uitzicht op zee. Bij mooi weer is het zelfs mogelijk om walvissen te zien.

Þríhnúkagígur : hier heb je de unieke mogelijkheid om de kleurrijke krater van een uitgedoofde vulkaan (laatste eruptie 4000 jaar geleden) te bezoeken. De grote holte bereik je na een wandeling met een gids en via een liftje ga je ruim 200 meter diep de krater in. Inside the Volcano is prijzig maar zeer de moeite waard.