Thorsmork

Thorsmork

Een van de meest geliefde gebieden in het binnenland of hoogland van IJsland is Thorsmork (Þórsmörk). Het gebied ligt ten noorden van de beruchte Eyjafjallajökull en ten westen van de Myrdalsjökull. Deze beide gletsjers liggen over een actieve vulkaan heen. De eerste huisvest de gelijknamige vulkaan die in maart en april 2010 langdurig uitbarstte en daarbij het complete Europese luchtverkeer lam legde. De tweede bedekt de zeer gevaarlijke vulkaan Katla die voor het laatste ruim 100 jaar gelden tot uitbarsting kwam.

Fimmvörðuháls pas

Tussen de Eyjafjallajökull en de Katla ligt de Fimmvörðuháls pas waar in 2010 voorafgaand aan de uitbarsting een spleeteruptie heeft plaatsgevonden. Ten noorden van de Thorsmork ligt de kleinere gletsjer Tindfjallajökull.

Vanaf de ringweg 1 is Thorsmork te bereiken via de weg 249 die later overgaat in de F249. Je passeert al snel de prachtige Seljalandsfoss waterval. Je kunt hier via een glibberig pad achter langs lopen. NB. Vanaf de F249 is de route alleen geschikt voor 4×4’s; er moeten verschillende riviertjes overgestoken worden. Vanuit Reykjavik kan er met een 4×4 bus een dagtocht naar Thorsmork gemaakt worden.

Markarfljót rivier

Het smeltwater van de gletsjers van Thorsmorkwordt via verschillende rivieren afgevoerd; de rivier de Markarfljót is de grootste. Thorsmork is eigenlijk een omgekeerde delta; de vele smeltwaterbeekjes vormen samen de rivier die door de nauwe canyons een weg zoekt richting de oceaan. Door de stroomsnelheid is de Markarfljót zeer populair onder rafters. Een andere rivier is de Krossa welke door het dal van Thorsmork stroomt en direct afkomstig is van een van de gletsjers van de Mýrdalsjökull. Later voegt de Krossa zich weer bij de Markarfljót.

Kleurrijk landschap

Door de mineralen in dit vulkanisch actieve gebied kan het landschap van Thorsmork allerlei kleuren aannemen. Door de beschutte ligging en het warme water is het dal erg groen in de zomermaanden. Vanaf de camping kunnen er dagtochten en meerdaagse tochten gemaakt worden.