• Menu
  • Menu
Geografie van IJsland

Geografie van IJsland

Lang geleden, toen de aarde nog aan het vormen was en de krachten van de natuur nog ontembaar waren, ontstond er een klein eiland in het midden van de Atlantische Oceaan. Dit eiland zou later bekend staan als IJsland.

De geografie van IJsland is net zo ruig en wild als de krachten die het hebben gevormd. Het eiland bestaat uit bergen, gletsjers, vulkanen, lavavelden, geisers en watervallen. Het is een van de meest unieke landschappen ter wereld.

Het hart van IJsland wordt gevormd door de Hekla, een actieve vulkaan die al meer dan duizend jaar regelmatig uitbarst. Rondom de Hekla bevinden zich de meest spectaculaire landschappen van het eiland, waaronder de Geysir, de waterval van Gullfoss en de Thingvellir Nationaal Park.

Het noorden van IJsland wordt gedomineerd door de Vatnajökull, de grootste gletsjer van Europa. De gletsjer heeft vele gletsjertongen en ligt op de top van een vulkanisch plateau dat nog steeds actief is.

De oostkust van IJsland heeft een lange kustlijn en bestaat voornamelijk uit fjorden. De grootste stad aan de oostkust is Egilsstaðir en biedt toegang tot het meest afgelegen deel van het land.

De westkust van IJsland is minder bergachtig dan de rest van het eiland. Hier bevinden zich prachtige stranden en natuurlijke warmwaterbronnen.

Het zuiden van IJsland is de thuisbasis van de meest toeristische attracties van het land, waaronder de Golden Circle en de zwarte stranden van Reynisfjara. Het zuiden is ook de thuisbasis van de Mýrdalsjökull-gletsjer en de Vatnajökull-gletsjer, die beide hun weg naar de zee vinden.

Het landschap van IJsland is zo divers dat het lijkt alsof je door meerdere landen reist wanneer je over het eiland rijdt. Het is een plaats waar de krachten van de natuur nog steeds voelbaar zijn en waar de geologie de verbeelding prikkelt. Of je nu een wandeling maakt langs de kust of door een gletsjerkloof, de geografie van IJsland blijft je verbazen en verrassen.