Oost-IJsland

Het oosten van IJsland

Het oosten van IJsland ligt op ongeveer 700 kilometer rijden vanaf de hoofdstad Reykjavik. Met een binnenlandse vlucht naar Egilsstadir doe je er een uur over. In deze uitgestrekte natuur wonen weinig mensen en heb je er nog echt het alleen op de wereld gevoel. In Oost-IJsland vind je de hoogstgelegen boerderij het kleinste dorp, het smalste fjord en er leven zelfs rendieren. Het is ook de oostelijke toegangspoort tot de hooglanden en het Vatnajokull Nationaal Park.

Laugavalladalur en Mount Snaefell

Ten westen van de rivier de Jokulsa a Dal ligt de groene ‘oase’ Laugarvalladalur. Hier kun je naast het nemen van een bad in een geothermische bron ook douchen onder een warme waterval. In de omgeving van Laugavellir liggen nog veel meer warme baden. Allebei deze plekken liggen ten noorden van de ruim 1860 meter hoge Mount Snaefell, de hoogste berg van IJsland als je de gletsjers niet mee rekent. Deze berg is prima bereikbaar vanuit de hut Snaefellsskalian van waaruit je een prachtig uitzicht hebt. Ten westen van Mount Snaefell, in de richting van het Halsalon reservoir kun je vaak rendieren spotten.

Askja en Kverkfjoll

Als je de IJslandse hooglanden intrekt, kun je zeker rekenen op spektakel. Vanuit het oosten van IJsland rijd je naar de Askja vulkaan en de 1900 meter hoge Kverkfjöll, gelegen aan de rand van het Vatnajokull Nationaal Park. Dit is een land van vuur en ijs; hier trotseer je besneeuwde bergen, passeer je vulkanen en doorkruis je met een superjeep regelmatig een rivier.

Mödrudalur

Op 469 meter hoogte ligt de hoogstgelegen boerderij van IJsland: Mödrudalur. Hier kun je genieten van het weidse uitzicht en wat drinken. In dit fraaie natuurgebied kun je wandelen, overnachten en zelfs tochten met een superjeep maken.

IJslandse fjorden en het kleinste dorp

Fraai gelegen aan een fjord ligt het historische havenstadje Seydisfjödur wat bekend staat om de art-scene. Even ten zuiden ervan ligt de Mjoifjördur, een van de smalste fjorden van IJsland. Breng in deze regio zeker een bezoekje aan Brekka, het kleinste dorp van IJsland met maar 45 inwoners. In de wintermaanden is Brekka vaak alleen per boot te bereiken omdat er vaak een laag van 6 meter sneeuw ligt.

Borgarfjördur en Husey

In de Borgarfjördur baai kun je in de periode van eind april tot en met medio augustus uitstekend papegaaiduikers spotten (op vaak 2 meter afstand). Elk jaar komen hier zo’n 10.000 paartjes naar toe. In Husey, gelegen tussen twee gletsjerrivieren, kun je regelmatig zeehonden en rendieren zien. Dit geisoleerde gebied staat ook bekend als het gebied van de elfjes. Het bekendste hoogtepunt is hier Alfaborg ‘fortress’.