• Menu
  • Menu
West-IJsland

Het westen van IJsland

Binnen een uur rijden vanaf de hoofdstad Reykjavik kun je het westen van IJsland bereiken. Hier kun je onder andere de Langjökull gletsjer vinden, het schiereiland Snaefellsnes en in het noordwesten de westelijke fjorden. West-IJsland heeft de bijnaam Sagaland vanwege de vele sagen die zich hier afgespeeld zouden kunnen hebben. De bekende IJslandse dichter en schrijver Snorri Sturluson leefde hier in het dorpje Reykholt.

Snaefellsnes en Kirkjufell

Het hoogtepunt van het schiereiland Snaefellsnes is letterlijk en figuurlijk de ruim 1500 meter hoge Snaefellsjökull. Hier kun je over het ijs naar boven lopenen genieten van een prachtig uitzicht. Uiteraard kun je ook per sneeuwscooter omhoog. In het gelijknamige nationale park kun je prima fietsen en wandelen, alsmede mooie tochten te paard maken. Het is ook mogelijk om onder de vulkaan te kijken; hiervoor bezoek je 200 meter lange en 35 meter diepe lavagrot Vatnshellir. NB: deze 8000 jaar oude grot is alleen te bezichtigen tijden een 1 uur durende tour.

Ook de 435 meter hoge Kirkjufell aan de noordkant van het schiereiland, niet ver van Grundarfjördur, is een aanrader om te bezoeken. Volgens veel mensen is dit de mooiste berg van IJsland en is het mogelijk om er in 3 uur omheen te wandelen. Vanaf de plaatsen Grundarfjördur en Stykkisholmur is het mogelijk om een boottocht te maken en wellicht walvissen en orca’s te zien. In de zomermaanden zijn hier ook veel papegaaiduikers te vinden.

Deildartunguhver

Niet ver van de plaats Borgarnes is de krachtigste heetwaterbron van heel Europa gelegen: Deildartunguhver. In dit gebied groeien varens die op geen andere plek in IJsland voorkomen, dit door de hete stoom. Het water van Deildartunguhver is zelf te heet om in te zwemmen, maar in de regio rond deze heetwaterbron liggen wel 13 geothermische baden. Zo heeft de warmwaterbron van Krosslaug een zeer bijzondere geschiedenis. Hier werden rond het jaar 1000 na Christus de Vikingen tot Christenen gedoopt.

Langjökull

Vanuit het westen van IJsland worden veel tours naar de Langjökull aangeboden, de op een na grootste gletsjer van het Scandinavische land. In de omgeving zijn ook verschillende grotten en watervallen te bezoeken. Vanuit de hoofdstad Reykjavik is Langjökull overigens ook prima te bereiken per huurauto.

Westfjorden

De Westfjorden worden ook wel het bestbewaarde geheim van IJsland genoemd. Dit desolate gebied met veel watervallen (o.a. Dynjandi), kliffen (Latrabjarg) en stranden heeft de beste plekken om de poolvos en de zeearend te bewonderen.