Noorderlicht (Aurora Borealis)

Noorderlicht

De donkere maanden van IJsland kunnen je trakteren op een spectaculaire natuurlijke lichtshow. Tussen september en april kan hier het Aurora Borealis, het noorderlicht, worden waargenomen. Dit bijzondere fenomeen is vernoemd naar de Romeinse godin van de dageraad Aurora en de Griekse naam voor de noordenwind Boreas die zich in de hoogste breedtegraden afspeelt.

Wanneer verschijnt het noorderlicht?

Het noorderlicht verschijnt als er bij zonne-explosies deeltjes van de zon vrijkomen. Als deze deeltjes vervolgens in aanraking komen met de atmosfeer van het magnetisch veld van de aarde zorgt de vrijgekomen energie dat de hemel kleurrijk wordt verlicht. Het noorderlicht verschijnt waar de atmosfeer extreem ijl is op een hoogte van 100-250 kilometer.

Noorderlicht excursies

Tijdens de heldere winternachten worden er veel excursies georganiseerd rond dit spectaculaire maar ook zeker onvoorspelbare fenomeen. De excursieleiders weten hoe ze op het noorderlicht moeten ‘jagen’. Het kan zeker niet worden gegarandeerd dat je het Aurora Borealis ziet, maar de kans wordt groter als je je buiten de verlichte hoofdstad in de dunbevolkte gebieden bevindt.

Het noorderlicht kan overigens ook gewoon vanuit de stad te zien zijn. In de koude wintermaanden gaat het nieuws vaak rond en trekken de bewoners erop uit om dit wonder te bekijken. De vraag blijft altijd wel of het waard is om ervoor op te blijven. Een aantal factoren zijn belangrijk zoals bijvoorbeeld wanneer de zon opkomt, ondergaat, de maan opkomt en de bewolking.

Noorderlicht voorspelling

Het IJslandse meteorologisch instituut geeft hierover informatie op de website vedur.is met een handige ‘Aurora forecast’ voorspelling op een schaal van 0-9. 0 betekent rustig, 9 betekent fel. Bij een donkere en heldere hemel kan zelfs al een 2 of 3 voorspelling voldoende zijn om dit bijzondere, natuurlijke fenomeen te zien.

Handige apps

Aurora Fcst (Apple iPhone)

Aurora (Apple iPhone)