• Menu
  • Menu
Námaskard

Diamond Circle tour

Het noorden van IJsland doet qua schoonheid en bezienswaardigheden niet veel onder voor Zuid-IJsland. Hier vind je geothermische velden, indrukwekkende natuur en een bijzonder rijk vogelleven. De Diamond Circle tour (diamanten route), als tegenhanger van de Golden Circle tour, kun je bijvoorbeeld rijden vanuit de walvishoofdstad Husavik.

Voldalstorfa

Dichtbij de weg langs de baai Skjalfandi kun je vanaf de boerderij Hallbjarnarstadir mooie wandelingen maken in het gebied waar veel fossielen (3 miljoen jaar oud) zijn gevonden. Deze bewijzen dat het hier ooit veel warmer geweest moet zijn. Wat verderop is het mogelijk om naar de vuurtoren van Voladalstorfa te wandelen. Hier verzamelen zich vele papegaaiduikers die buiten het broedseizoen tot zeer dichtbij benaderd kunnen worden. In deze omgeving zijn ook bontbekplevieren, noordse stormvogels, sneeuwgorzen en zwarte zeekoeten te vinden.

Jökulsárgljüfur

Jökulsárgljüfur strekt zich uit van Asbyrgi tot aan de Dettifoss waterval en maakt deel uit van Vatnajökull Nationaal Park. Vanuit Husavik kom je eerst bij de afslag richting de merkwaardige rotsformatie Hljódaklettar. Het eerste deel van deze weg heeft wegnummer 862 welke al snel overgaat in de F862. Tot aan Hljódaklettar kun je deze F weg ook nog met een gewone auto rijden, echter het verdere deel langs de westkant van de Dettifoss is alleen geschikt voor auto’s met 4×4. Bij Hljódaklettar kun je uitstekend wandelen in een omgeving met verschillende bizarre rotsformaties die door de rivier Jökulsá á Fjöllum zijn uitgesleten.

Rijd vervolgens weer terug en vervolg de Diamond Circle Tour over wegnummer 85. Breng ook zeker een bezoekje aan het mooie bezoekerscentrum bij Asbyrgi. Deze rotsformatie zal je al snel doen denken aan een enorm slot. Een legende vertelt dat deze rotsen zijn gevormd door de hoefslag van het paard van de Noordse oppergod Ódin. Het achtbenige paard Sleipnir zou hier de aarde geraakt hebben in dit merkwaardige gebied.

Dettifoss

Nadat je voorbij Asbyrgi de Jökulsá á Fjöllum bent overgestoken rijd je over de onverharde 864 naar de imposante Dettifoss waterval. Door de aanwezigheid van allerlei groene, rode en zwarte gesteenten is het landschap hier erg kleurrijk. Dettifoss is met afstand de grootste waterval van Europa. Niet qua hoogte met 45 meter maar wel wat betreft de hoeveelheid water die hierover een breedte van 100 meter naar beneden stort. Stroomopwaarts vind je nog de 13 meter hoge Selfoss waterval, stroomafwaarts de 27 meter hoge Hafragilsfoss. Erg indrukwekkend is de brede en diepe uitgeslepen canyon welke het hart van de Jökulsárgljüfur vormt. Via de onverharde 864 weg en weg 1 rijd je richting het Myvatn meer.

Námaskarð

Van reeds grote afstand zie je het geothermische veld Hverir bij Námaskarð op doemen, makkelijk te herkennen aan de gele en oranje kleuren van het landschap en de rook- en stoomwolken. Dit is een van de mooiste en zeker een van de makkelijkst bereikbare geothermische gebieden van IJsland. Je kunt hier heerlijk wandelen tussen de vele geuren, geluiden en kleuren.

Myvatn meer

Het Myvatn meer is een van de populairste bestemmingen in IJsland. Je vindt hier eigenlijk alles wat IJsland zo bijzonder maakt. Vulkanische en geologische fenomenen, flora, fauna (met name watervogels) in een practig landschap. Het is zeer de moeite waard om hier enkele dagen door te brengen en al het moois te ontdekken. Het weer rond Myvatn is vaak opvallend mooi. Ga hier wandelen in Dimmuborgir, de Hverfall op, bij Höfði en de fraaie pseudokraters van Skütustaðir.