Borgarnes

Borgarnes

Het stadje Borgarnes in het westen van IJsland dankt zijn naam voor een groot deel aan Egil Skallagrimsson, de hoofdpersoon uit de saga die ook wel de mooiste van alle IJslandse saga’s wordt genoemd. Op verschillende plekken in Borgarnes word je nog herinnerd aan Egil. Met nog geen 2000 inwoners, maar door de fraaie ligging aan de kust van de Borgarfjördur, lijkt het stadje groter te zijn dan het is.

Steenmannetjes

In en rond Borgarnes staan negen steenmannetjes op plaatsen die een rol speelden in de sage Skallagrimssonar. Bijvoorbeeld het steenmannetjebij Brakarsund waar Skalla-Grimur de slavin Thorgerdur Brak in de zee verdronk.

Bezienswaardigheden in Borgarnes

Safnahús Borgarfjarðar: dit streekmuseum heeft wisselende tentoonstellingen en er is hier ook een bibliotheek te vinden. Op de website van Borgarnes Museum vind je meer informatie en de openingstijden.

Landnámssetur Íslands (The Settlement Center): door middel van installaties en maquettes wordt hier getoond hoe IJsland in de loop der eeuwen werd gekoloniseerd, uiteraard met speciale aandacht voor de regio rond Borgarnes en natuurlijk Egil. Een erg interessant museum met een fraaie museumwinkel.

In de buurt van Borgarnes

Borg: hier stond ooit de boerderij van Skalla-Grimur, de vader van Egil Skallagrimsson, tevens eerste bewoner van deze streek. Nu vind je er onder andere een kerk. Het beeldhouwwerk dat er staat, Sonartorrek genoemd, werd gemaakt door Ásmandur Sveinsson en hij gebruikte als inspiratie het gedicht dat Egl schreef om zijn omgekomen zoons te herdenken.

Hallmundarhraun: dit uitgestrekte lavaveld is naar de reus Hallmundir genoemd die hier volgende de saga Grettir de Sterke in een grot woonde. In dit gebied zijn de diepste grotten van heel IJsland te vinden.

Söguhringurinn: vanaf hier kun je begeleide excursies maken langs de belangrijkste plekken van de Egil Skallagrimsson saga.