Hieronder vind je een top 10 vulkanen in IJsland:
1. Eyjafjallajökull
In het voorjaar van 2010 begon de vulkaan Eyjafjallajökull met een uitbarsting, niet ver van het wandelpad Fimmvörduháls. Ongeveer een maand later toen deze wat afnam, startte er in de hoofdkrater een veel grotere uitbarsting. In de eerste weken van april trok er een grote wolk van vulkanisch as over een groot deel van Europa. Honderdduizenden reizigers hadden last van het sluiten van het luchtruim. Ook nu blijft de vulkaan ‘actief’ en wordt dan ook goed in de gaten gehouden door het meteorologisch instituut.
2. Grímsvötn
De Grímsvötn is op dit moment de meest actieve vulkaan van IJsland. Onder de kap van de enorme Vatnajökull gletsjer smeult op 400 meter deze Grímsvötn. Een vulkanische overstroming, een jökulhlaup, onder de Skeidarárjökull sleurde in het jaar 1995 enkele bruggen mee. Ook in mei 2011 vond er een uitbarsting plaats.
3. Hekla
De actieve en grote vulkaan Hekla is sinds de kolonisatie van IJsland al tientallen keren tot uitbarsten gekomen. In het jaar 1104 werden een aantal vikingboerderijen onder een aslaag bedolven. De laatste activiteit van de Hekla was in de jaren 40 van de vorige eeuw, maar is sindsdien wel steeds blijven rommelen. Ervaren wandelaars kunnen naar de top van de Hekla lopen.
4. Katla
De Katla, de gevaarlijkste vulkaan van IJsland ligt onder de Myrdalsjökull gletsjer. Deze beruchte vulkaan vlak bij de plaats Vík i Myrdal barst ongeveer elke 70 jaar wel een keer uit. Tijdens de laatste keer in 1918 onstond er een grote overstroming van smeltwater en stenen in de nabijgelegen dalen. Recent is er in de caldera weer activiteit waargenomen; dit zou zomaar eens de volgende uitbarsting kunnen aankondigen.
5. Lakagígar
In het jaar 1783 scheurde het landschap bij Lakagígar, niet ver van Kirkjubaejarklaustur in het zuiden van IJsland, open. Uit de spleet kwamen 7 maanden lang vuur en giftige dampen. Het plaatsje zou door pastoor Jon Steingrimsson gered zijn. De bevolking verzamelde zich in de kerk en baden dat ze gespaard zouden blijven. De lava stopte uiteindelijk precies bij de kerk van Kirkjubaejarklaustur.
6. Askja
In het jaar 1875 zorgde een explosie in de kleine krater van de Askja vulkaan dat 2 km3 steen verdampte. De dikke laag puimsteen bedolfde huizen en zorgde ervoor dat veel inwoners emigreerden. De laatste uitbarsting vond plaats in 1961, al is er recent ook nog een uitbarsting van de Bárdabunga in Holuhraun geweest, die ookdeel uitmaakt van dit vulkaansysteem.
7. Eldfell
Toen de Eldfell in 1973 uitbarstte op het eiland Heimaey (Vestmannaeyjar) werd een derde onder lava bedolven en de rest onder een aslaag. De haven bleef bespaard en zelfs verbeterd doordat er zeewater op de lavastroom werd gespoten.
8. Krafla
Ten noordoorsten van Myvatn ligt de vulkaan Krafla die voor het laatst actief was in 1725. De ondergelopen krater (Viti) heeft helderblauw water. Door de activiteit van de Krafla tussen 1975 en 1984 liep de bouw van de Leirbotn krachtcentrale een vertraging van meer dan 10 jaar op.
9. Öraefajökull
Öraefajökull is de hoogste vulkaan van IJsland en ligt niet ver van Ingólfshöfdi. In 1362 zorgde een explosie van deze vulkaan ervoor dat een derde van het land onder steenslag werd bedolven. Aan de westkust moesten alle boerderijen worden verlaten. De uitbarsting van 1727 veroorzaakte aanzienlijk minder schade, vooral omdat er nog niet veel mensen waren teruggekeerd.
10. Snaefell
De stratovulkaan Snaefell heeft een kegel die geleidelijk is gegroeid door op eenvolgende uitbarstingen. Voor het laatst uitgebarsten in het jaar 250 en nu geheel overdekt door de gletsjer Snaefellsjökull. De witte topvan de vulkaan in het uiterste westpuntje van IJsland is op helderedagen zelfs vanuit de hoofdstad Reykjavik te zien.