• Menu
  • Menu
Jökulsárlón gletsjermeer

Jökulsárlón gletsjermeer

Jökulsárlón is een prachtige gletsjerlagune gelegen in het zuidoosten van IJsland. Het is ontstaan in 1934 toen de gletsjer Breiðamerkurjökull begon te smelten en zich terugtrok. Het smeltwater van de gletsjer stroomde in een diep bekken waarin uiteindelijk de Jökulsárlón-lagune ontstond.

De lagune heeft een oppervlakte van ongeveer 18 km² en is meer dan 200 meter diep. Het water in de lagune is gevuld met ijsschotsen die afkomstig zijn van de nabijgelegen gletsjer. Het is een van de grootste toeristische attracties van IJsland en trekt jaarlijks duizenden bezoekers.

Er zijn verschillende manieren om de Jökulsárlón te verkennen. Bezoekers kunnen de lagune per boot verkennen en langs de ijsschotsen varen terwijl ze genieten van het spectaculaire uitzicht. Er zijn ook verschillende wandelroutes die bezoekers langs de kustlijn van de lagune leiden, waar ze meer te weten kunnen komen over de geologie en de geschiedenis van de omgeving.

Naast de lagune zijn er nog andere bezienswaardigheden in de omgeving, waaronder de Diamond Beach. Dit is een strand aan de andere kant van de weg van de lagune waar de ijsschotsen die van de gletsjer zijn afgebroken, op het strand zijn gewassen en glinsteren in de zon, alsof het diamanten zijn.

De Jökulsárlón en de omliggende omgeving bieden een prachtig uitzicht op de natuurlijke schoonheid van IJsland. Het is een unieke en onvergetelijke ervaring voor reizigers die op zoek zijn naar avontuur en schoonheid in de buitenlucht.