Westfjorden

Westfjorden

De Westfjorden (Vestfirðir) zijn het meest afgelegen deel van IJsland. In dit noordwestelijke deel van het land wonen dan ook niet veel mensen en er komen nog niet veel toeristen. Ísafjördur heeft met wat omringende dorpen ongeveer 4000 inwoners. In Vesturbyggd, een gemeente die bestaat uit Bíldudalur, Patreksfjordur en Tálknafjördur, wonen ruim 1000 mensen.
Hieronder vind je een aantal van de belangrijkste bezienswaardigheden van de Westfjorden.

Látrabjarg

Veel vogelliefhebbers die IJsland bezoeken willen niet de kliffen van Látrabjarg missen. De grootste vogelberg van het noordelijk halfrond is 400 meter hoog en over een lengte van 14 kilometer steil uit zee oprijzend. Hier komen elk jaar miljoenen vogels om te broeden o.a. alken, dikbekzeekoeten, noordse stormvogels, papegaaiduikers en zeekoeten. De berg is met name populair omdat de papegaaiduikers hier makkelijk te benadern zijn. Bij de vuurtoren zijn ze van zeer dichtbij te bekijken al dient hier uiteraard wel rekening gehouden te worden met het broedseizoen waarin de vogels met rust gelaten dienen te worden. de papegaaiduikers nemen door overbevissing wel af wat in Noorwegen en Schotland al goed te zien is.
Bij Látrabjarg worden de vele vogels aangetrokken doorde visrijke wateren. Het uiterste puntje hier is het meest westelijke punt van IJsland en ligt op minder dan 280 kilometer van Groenland.
Látrabjarg is te bereiken via weg 612 welke eindigt bij de vuurtoren van Bjartanger. Vanaf daar loopt er een pad over de bovenzijde van de kliffen en eindigt na 14 kilometer in het voormalige vissersdorpje Keflavik.

Flatey

Middenin de Breidarfjordur ligt het eilandje Flatey. De oude kleurrijke huizen zorgen voor pittoreske sfeer. Vooral geliefd bij vogelliefhebbers doordat dit de enige plek in IJslandis waar de rosse Franjepoot broedt.

Dynjandi

De imposante waterval Dynjandi (vrij vertaald: donderend) valt in een cascadevorm van 100 meter in een steeds breder wordende waaier naar beneden. Er zijn hier wandelpaden zodat de Dynjandi ook van boven in te bewonderen. De waterval ligt aan de weg 60.

Hornstrandir

Hornstrandir is het meest verlaten deel van IJsland en ligt in de noordwesthoek van de Westfjorden. Hier komen alleen avontuurlijke toeristen naar dit volstrekt onbewoonde gebied. Je vindt hier wel een flinke populatie poolvossen. Al dan niet onder begeleiding is het mogelijk om hier mooie trektochten te voet of zelfs te paard te maken.

Vogel- en walvissafari’s

Vanuit verschillende plaatsen in de Westfjorden is het mogelijk om safari’s te maken om zo dolfijnen, walvissen en zeevogels te spotten. Vanuit Isáfjördurbiedt de firma West Tours boottochten naar Hornstrandir en het eiland Vigur aan.