• Menu
  • Menu
Skógafoss

Top 10 Watervallen in IJsland

Hieronder vind je een top 10 watervallen in IJsland:

1. Gullfoss

De Gullfoss is een imposante waterval met twee niveaus en gelegen in de rivier de Hvita. Op ongeveer 75 kilometer ten oosten van Reykjavik is dit een van IJslands populairste bezienswaardigheden, samen met de andere Golden Circle highlights Thingvellir, Geysir en Kerid. In het begin van de 20ste eeuw was Gullfoss het middelpunt van het eerste milieuconflict in IJsland toen men er een electriteitscentrale wilde bouwen.

2. Skógafoss

De Skógafoss is een van de indrukwekkendste watervallen in IJsland. Met een hoogte van 60 meter en zeker net zo breed is dit de laatste waterval in de Skóga rivier die ontspringt onder de beruchte Eyafjallajökull. Alleen al de wandeling naar de Skógafoss is een bijzondere ervaring. Via een trap kun je ook naar de top voor een uitzicht op de rivier en de kust van Zuid-IJsland.

3. Dettifoss

De Dettifoss is qua volume de grootste waterval van Europa. Deze enorme waterval ligt in Noord-IJsland in het Jökulsárgljúfur Nationaal Park en is al van ver goed te horen. De rivier stort hier 45 mete naar beneden tussen de kale rotsen en kliffen van de Jökulsákloof. Wat verder stroomopwaarts ligt nog een waterval, de Selfoss, welke 70 meter breed en 10 meter hoog is.

4. Godafoss

De Godafoss waterval ligt tussen Akureyri en het Myvatn meer in en dankt zijn naam aan de gebeurtenissen rond de komst van het Christendom in het jaar 1000. Hier gooide de wetspreker Thorgeir Ljósvetningagodi destijds de beelden van heidense Noordse goden in de ‘Waterval van de goden’. Het water vormt hier verschillende watervallen waar wandelpaden tussendoor lopen.

5. Seljalandsfoss

De Seljalandsfoss wateval voert het smeltwater van de Eyjafjallajökull af. De waterval is niet erg hoog en ook behoorlijk smal, maar stort toch met een flinke kracht in een veld aan de zuidkust van IJsland. Via een glibberig pad is het mogelijk om achter het watergordijn langs te lopen. In de buurt vind je nog een aantal kleinere watervallen.

6. Dynjandi

De Dynjandi waterval ligt bij Hrafnseyri in de Westfjorden en valt 100 meter over verschillende niveaus van granieten keien in een cascadevorm naar beneden. Dynjandi, vrij vertaald ‘Donderend’, is 60 meter breed en kangs de waterval zijn ook wandelpaden te vinden. Het uitzicht richting de zee over de met gras begroeide dalen maken dit een omgeving waar je prima kunt kamperen.

7. Svartifoss

De prachtige Svartifoss waterval ligt in het Vatnajökull Nationaal Park en wordt omringd door zeshoekige granieten zuilen. De ‘Zwarte waterval’ ligt aan een makkelijke wandelroute ophet Skaftafell plateau en is 30 meter hoog.

8. Glymur

Glymur is de hoogste waterval van IJsland en valt bijna 200 meter omlaag van de rand van de hoogvlakte achter Hvalfjordur aan de kust van West-IJsland. Hier zou een mythisch beest, half walvis, half mens tegen de waterval opgezwommen zijn naar het Hvalvatnmeer. Er zijn hier ook walvisbotten gevonden.

9. Hraunfossar en Barnafoss

De Hraunfossar en Barnafoss watervallen liggen vlak bij elkaar, niet ver van Borganes in het westen van IJsland. Bij de Hraunfossar valt het blauwe water van onder een met mos begroeide lavabank (hraun = lava) in de rivier de Hvita. Deze waterval heeft een breedte van een kilometer. De Barnafoss bestaat uit een aantal stroomversnellingen die door een kloof stroomopwaarts raast.

10. Aldeyjarfoss

De fraaie Aldeyjarfoss wateval, wat meer in het binnenland gelegen, is maar 20 meter hoog maar door de kracht brengt hij toch de kale omgeving tot leven. De waterval ligt in de Skjálfandaflót rivier aan het einde van de Sprengisandurroute en is bereikbaar via een goede grindweg. In de zomermaanden kunnen de meeste auto’s hier wel rijden maar informeer altijd van te voren naar de staat van de weg. Aldeyjarfoss is zo mooi door de omringende rotsformaties: een laag basaltzuilen die ovedekt zijn door een dikke laag gestolde lava.