• Menu
  • Menu
Eldhraun

Kirkjubæjarklaustur

Kirkjubæjarklaustur is een klein dorpje in het zuiden van IJsland, gelegen aan de voet van de Vatnajökull-gletsjer. Het dorpje heeft ongeveer 150 inwoners en staat bekend om zijn schilderachtige landschap en rustige sfeer. De naam Kirkjubæjarklaustur betekent “kerkboerderijklooster” en verwijst naar een historisch klooster dat hier ooit stond.

De geschiedenis van Kirkjubæjarklaustur gaat terug tot de Middeleeuwen, toen het gebied bewoond werd door kloosterlingen die een boerderij en een kerk runden. Het klooster werd in de 16e eeuw verwoest tijdens de Reformatie en de boerderij werd verlaten. Later in de 18e eeuw werd het gebied opnieuw bevolkt door boeren en vissers.

Tegenwoordig is Kirkjubæjarklaustur vooral een populaire tussenstop voor toeristen die op weg zijn naar de Vatnajökull-gletsjer of het nationaal park Skaftafell. Het dorpje biedt een scala aan activiteiten, zoals wandelen, paardrijden en vissen in de nabijgelegen rivieren. Een van de hoogtepunten van het gebied is de Fjaðrárgljúfur Canyon, die bekend staat om zijn steile kliffen en kristalheldere rivier.

Een andere populaire bezienswaardigheid in de omgeving is het Systrafoss-waterfall. Het water valt hier in een serie van trappen naar beneden en vormt een spectaculair gezicht. Ook de Laki-kraters, die ontstaan zijn door een enorme vulkaanuitbarsting in de 18e eeuw, zijn een must-see.

Voor bezoekers die op zoek zijn naar accommodatie, biedt Kirkjubæjarklaustur een aantal opties, zoals hotels, guesthouses en campings. Er zijn ook verschillende restaurants en cafés in het dorpje, waar je kunt genieten van lokale specialiteiten en verse visgerechten.

Kirkjubæjarklaustur is een prachtige bestemming voor wie op zoek is naar rust en ontspanning in een adembenemende omgeving. Het dorpje biedt een ongerepte en onontdekte kant van IJsland, die zeker de moeite waard is om te verkennen.