Eldhraun

Kirkjubæjarklaustur

In het zuiden van IJsland, op de plaats waar vroeger (1186 tot 1554) een klooster stond, vind je nu het plaatsje Kirkjubæjarklaustur met ongeveer 115 inwoners. De eerste mensen die zich hier hebben gevestigd waren hoogstwaarschijnlijk monniken uit Ierland.

Bezienswaardigheden bij Kirkjubæjarklaustur

In de buurt kun je nog verschillende bezienswaardigheden vinden dier herinneren aan het klooster; bijvoorbeeld Systrastapi, de nonnenrots waar ooit door een brand twee nonnen om het leven kwamen. Systravatn waar de nonnen vroeger baadden, de Systrafoss waterval en uiteraard de funderingen van het klooster. Hier wordt nog steeds archeologisch onderzoek gedaan om meer te weten te komen over de geschiedenis van de streek en het klooster.

Lavavelden en vulkanen

Kirkjubæjarklaustur ligt aan de rand van het uitgestrekte lavaveld Eldhraun; dit lavaveld is ontstaan na de uitbarsting van de laki vulkaan in 1783. Door de gassen die destijds tijdens de uitbarsting vrijkwamen stierf een derde van de IJslandse bevolking. De gehele streek raakte bedekt onder een dikke laag lava, as en zwavel. Jón Stein Grimsson hield toen een donderpreek en verweet de gemeenschap zonden en luiheid. Snel na deze preek stopte de lavavloed voordat het Kirkjubæjarklaustur bereikt had; de kergangers werden daarna nog veel geloviger.

Route naar Landmannalaugar

Ondanks dat er in het dorp maar iets meer dan 100 mensen wonen is het toch een belangrijke plek. De weg naar Landmannalaugar begint hier en is erg populair bij wandelaars. De F208 weg is alleen geschikt voor de meer ervaren 4×4 rijders. Ook een aanrader is de F206 weg naar de prachtige kraters van Lakagigar die ontstaan zijn tijdens de eruptie van de Laki vulkaan in 1783.