• Menu
  • Menu
Jan-van-genten

Eldey vogeleiland

Eldey is een kleine, onbewoonde vulkanische eilandje aan de zuidwestelijke kust van IJsland. Het eilandje heeft een oppervlakte van slechts 0,1 km² en is ongeveer 77 meter hoog. Het is bekend vanwege zijn rijke geschiedenis en zijn grote vogelpopulatie.

De naam “Eldey” betekent “vuurtoren eiland” in het IJslands en verwijst naar de vuurtoren die ooit op het eiland stond. Het eiland was ooit de thuisbasis van een grote populatie van de nu uitgestorven Grote Auk-vogels. In de 19e eeuw werd echter het grootste deel van de populatie uitgeroeid door jagers die op zoek waren naar hun eieren en vlees. De laatste twee bekende vogels werden in 1844 gedood en het eiland werd daarmee het laatste bekende broedgebied van deze soort.

Tegenwoordig is Eldey vooral bekend vanwege de vele vogels die er nestelen, zoals de Noordse stormvogel en de Drieteenmeeuw. Het is ook een populaire bestemming voor vogelspotters en toeristen die de unieke geologie en het adembenemende landschap van het eiland willen verkennen.

Hoewel het eiland niet toegankelijk is voor bezoekers, kan het vanaf de kustlijn van het vasteland worden gezien en zijn er boottochten die rond het eiland varen. Het uitzicht op Eldey vanaf het vasteland is spectaculair en het is een populaire bestemming voor fotografen.