• Menu
  • Menu
Hvalfjörður Tunnel

Hvalfjörður tunnel

De Hvalfjörður tunnel is een tunnel in het westen van IJsland, die onder de fjord Hvalfjörður loopt en de plaatsen Reykjavik en Akranes met elkaar verbindt. De tunnel is ongeveer 5,8 kilometer lang en werd in 1998 geopend voor het verkeer.

Voordat de tunnel werd gebouwd, was het gebruikelijk om met de veerboot over de Hvalfjörður te reizen. Dit was echter niet alleen tijdrovend, maar ook duur en afhankelijk van de weersomstandigheden. De bouw van de tunnel maakte een einde aan deze problemen en heeft de reistijd tussen Reykjavik en Akranes aanzienlijk verkort.

De tunnel is uitgerust met moderne veiligheidsvoorzieningen, waaronder verlichting, ventilatie, brandblussers en camera’s. Er zijn ook speciale vluchtgangen voor het geval van een noodgeval.

De tunnel is een belangrijke verkeersader voor het westen van IJsland en wordt dagelijks gebruikt door duizenden automobilisten en vrachtwagenchauffeurs. De tunnel maakt het ook gemakkelijker voor toeristen om de prachtige bezienswaardigheden in de regio te bezoeken, zoals de waterval Glymur en de Botnsvatn-meren.

De bouw van de Hvalfjörður Tunnel was een grote prestatie voor IJsland en heeft de toegankelijkheid van het westen van het land aanzienlijk verbeterd. De tunnel is nog steeds een belangrijke transportverbinding en is een belangrijk onderdeel van de IJslandse infrastructuur.