Vik i Myrdal

Vík i Myrdal

Vík i Myrdal is de meest zuidelijk gelegen plaats in IJsland en lijkt door de omvang en voorzieningen heel wat. Toch wonen hier minder dan 300 mensen. Ondanks dat het er vaak regent is de omgeving prachtig en het is dan zeker de moeite waard om hier enkele dagen te verblijven. Vík i Myrdal Ligt niet ver van de imposante Myrdalsjökull gletsjer die bijna 600 km2 groot is en een top heeft van 1493 meter.

Myrdalsjökull

Onder de ijskap van de Myrdalsjökull ligt de krachtige Katla vulkaan die ‘regelmatig’ tot uitbarsten komt. De laatste grote uitbarsting was in het jaar 1918; recenter in 2010 een kleine. Bij zo’n grote uitbarsting komt er uiteraard veel as, lava en puin vrij, maar dit zorgt er ook voor dat de gletsjer erg snel smelt. De stortvloed aan puin en water die dan ontstaat wordt jökulhaup genoemd en deze heeft de Myrdalssandur zandvlakte tussen Vík i Myrdal en de rivier door de eeuwen heen flink doen groeien. Ooit was Hjörleifshöfði een ruim 230 meter hoge in zee uitstekende kaap. Tegenwoordig is het omgeven door zwart zand.

Op zoek naar een accomodatie in Vík i Myrdal?

Klik hier voor een compleet overzicht bij onze partner Booking.com!

Dyrhólaey

Niet ver ten westen van Vik ligt de bijzondere rondformatie Dyrhólaey. In deze in zee uitstekende kaap is door de erosie een enorm gat geslagen. Voor vogels is dit een geliefde broedplek. Ook in de zee bij Vik vind je de rotspilaren Reynisdrangur en de 56 meter hoge Háldrangur.

Skógafoss

Ook in de buurt is een van de meest indrukwekkende watervallen van IJsland te vinden, de Skógafoss. Deze warerval is 60 meter hoog en bijna net zo breed. Skógafoss is de laatste van 20 watervallen in de Skóga rivier, welke ontspringt onder de beruchte Eyafjallajökull gletsjer. In het nabijgelegen plaatsje Skógar kun je het interessante openluchtmuseum Skógasafn bezoeken, een initiatief van Þórður Tómasson begonnen in 1949 . Hier vind je naast gebruiksvoorwerpen, voor de streek typische huizen, ook de vissersboot Pétursey.