Reykholt, West-IJsland

Reykholt

Het dorpje Reykholt in het westen van IJsland is een van de culturele hoogtepunten van het land. Op deze plek woonde van 1206 tot 1241 Snorri Sturluson, de bekendste middeleeuwse dichter, schrijver en wetenschapper van IJsland. Enkele bekende werken van hem zijn de Heimskringla en Proza-Edda maar vooral zijn Egils saga Skallagrímssonar wordt tot de mooiste van alle IJslandse saga’s gerekend.

Sturluson was ook in de politiek actief en nauw betrokken bij de opstand tegen koning Haakon IV van Noorwegen. Daarom werd hij in het jaar 1241 in Reykholt vermoord in het Snorralaug, het warmwaterbad bij zijn boerderij. Vermoedelijk ligt hij op het kerkhof van Reykholt begraven; een deel van zijn boerderij is ook nog te bezichtigen.

In het jaar 1238 vond hier volgens de Sturlunga saga in de buurt van Örlygsstadir, langs de weg nummer 1 aan de zuidkant van Saudarkrókur, een slag om de heerschappij over IJsland plaats. Op de plek van deze bloedige strijd tussen 1600 man van de Haukadalur clan en de 1200 van de Sturlusons zijn opgravingen verricht en vind je een monument.

Bezienswaardigheden Reykholt

Snorrastofa Reykholt: Tentoonstelling over het leven en de verschillende werken van Snorri Sturluson en de archeologische onderzoeken hier in de omgeving.

In de buurt van Reykholt

Vanaf Reykholt kun je verder per weg 50 richting de machtige Langjökull gletsjer, over een weg met prachtige vergezichten in een desolaat landschap. Als je beschikt over een 4×4 kun je ook een fijne rondrit maken door de Kaldidalur (via wegen F550 en 52) en nog doorrijden naar Thingvellir en hoofdstad Reykjavik.

Hraunfossar: bijzonder waterval met een breedte van 1 kilometer waarbij het water over en onder lava doorstroomt.