• Menu
  • Menu
Reykholt, West-IJsland

Reykholt

Reykholt is een klein dorpje in het zuidwesten van IJsland, dat bekend staat om zijn rijke geschiedenis en natuurlijke schoonheid. Het ligt in het dal van de rivier de Reykjadalsá, omgeven door bergen en thermale bronnen. Reykholt is een van de belangrijkste historische plaatsen van IJsland en heeft in het verleden vele beroemde schrijvers, geleerden en kunstenaars geïnspireerd.

De eerste nederzetting in Reykholt dateert uit de 10e eeuw, toen de Viking Snorri Sturluson hier een boerderij bouwde. Snorri is vooral bekend om zijn literaire werken, waaronder de beroemde Edda’s en de Heimskringla, die de geschiedenis van de Noorse koningen beschrijft. Zijn huis, dat nu een museum is, is een belangrijk historisch monument en geeft bezoekers een unieke inkijk in het leven van deze beroemde schrijver.

Naast het huis van Snorri, zijn er nog vele andere historische bezienswaardigheden in Reykholt, zoals de kerk van de Heilige Maagd Maria, gebouwd in 1891 en de oudste houten kerk in IJsland. Ook de thermale bronnen van Reykholt zijn een populaire attractie voor bezoekers. Deze warmwaterbronnen zijn al eeuwenlang in gebruik en worden tegenwoordig gebruikt om het nabijgelegen dorp van warm water te voorzien.

Reykholt ligt in een gebied dat bekend staat om zijn spectaculaire landschappen. Vanaf het dorp zijn er prachtige uitzichten op de omliggende bergen en valleien, en de watervallen Hraunfossar en Barnafoss zijn slechts een klein eindje rijden. De regio is ook populair bij wandelaars en biedt tal van wandelroutes, waaronder een pad dat langs de rivier de Reykjadalsá loopt.

Tot slot is Reykholt een goede uitvalsbasis voor het verkennen van de omliggende gebieden, waaronder de nabijgelegen Hraunfossar watervallen, de Thingvellir Nationaal Park, en de stad Borgarnes. Het dorp is gemakkelijk bereikbaar met de auto of bus vanaf de internationale luchthaven Keflavik, op ongeveer 2 uur rijden. Reykholt is een must-see bestemming voor iedereen die geïnteresseerd is in de rijke geschiedenis en natuurlijke schoonheid van IJsland.