Vervoer naar en in IJsland

Vervoer naar en in IJsland

Hieronder vind je de verschillende mogelijkheden van vervoer naar en in IJsland.

De nationale luchtvaartmaatschappij van IJsland, Icelandair, vliegt het gehele jaar elke dag vanaf Amsterdam Schiphol naar Keflavik International Airport. In de zomer biedt Icelandair zelfs 15 vluchten per week aan. Vanaf 5 juli 2019 vliegt ook lowcostmaatschappij Transavia 3 x per week richting Keflavik. Via de reisorganisatie Voigt Travel kun je bovendien ook met Transavia naar Akureyri in het noorden van IJsland vliegen. NB: In 2019 ging de IJslandse lowcostmaatschappij WOW Air failliet; er zijn wel wat pogingen gedaan voor een doorstart maar tot op heden is dit nog niet gelukt.

Ook vanaf Brussels Airport (Zaventem) wordt er gevlogen richting dit bijzondere land. Van 1 mei t/m eind oktober vliegt Icelandair 4 x per week vanaf de Belgische hoofdstad Brussel. Keflavik ligt ongeveer 50 kilometer van de hoofdstad Reykjavik. Je kunt vanaf de internationale luchthaven verder reizen per huurauto, taxi of de FlyBus naar de hoofdstad nemen. Vanaf daar kun je vanaf het binnenlandse vliegveld met de luchtvaartmaatschappij Air Iceland verder vliegen naar 7 bestemmingen binnen IJsland (en zelfs naar Groenland).

Hoe in IJsland te reizen

IJsland is het beste per huurauto te ontdekken. De 1340 kilometer lange rondweg is prima te rijden met een normale auto. Ben je wat avontuurlijker ingesteld, kies dan voor een 4wd. Advies is wel om altijd een goede verzekering af te sluiten omdat ook sommige delen van de ringweg uit grind bestaan. Tip! Sunny Cars biedt all-in autohuurprijzen waardoor het niet meer noodzakelijk is om ter plaatse verzekeringen af te sluiten. In de wintermaanden zijn de banden van pinnen voorzien, er ligt dan regelmatig ijs en sneeuw op de IJslandse wegen. Overigens kun je vanuit Reykjavik ook veel dagexcursies naar de highlights van IJsland boeken zodat je ook prima zonder huurauto het land kunt ontdekken zoals de populaire Golden Circle Tour langs o.a. Thingvellir, Gullfoss en Geysir.