• Menu
  • Menu
Hoogland

Het hoogland

Het bijzonder ruige binnenland van IJsland is toegankelijk via een aantal onverharde wegen. Dit hoogland (Hálendid) heeft wegen die niet geschikt zijn voor normale auto’s maar vragen om een 4×4 voertuig met bodemvrijheid, bodembescherming en bij voorkeur een snorkel omdat er ook diepe rivieren doorkruist moeten worden. De chauffeur moet ook zeker over ervaring in terrein rijden beschikken.

Het binnenland trekt ook zeker mountainbikers, maar houd er dan wel rekening mee dat de afstanden groot zijn, het wegdek slecht, rivieren vaak breed en snelstromend en bovendien kan het weer, net zoals in heel IJsland, snel omslaan.

De Ferðafélag Íslands heeft in het binnenland veel hutten neergezet waar het mogelijk is om te schuilen en te overnachten. In de zomermaanden zijn de meeste hutten bemand en voorzien van radio, telefoon en voorraaden. Hier vooraf reserveren is absoluut noodzakelijk en doe dit zeker een maand van tevoren. Er zijn in dit gebied ook zo’n 25 kleine kampeerterreinen ingericht dus voor de zekerheid een tent meenemen kan geen kwaad.

Gletsjers en hoogste top van IJsland

In het binnenland van IJsland liggen een aantal gletsjers; de Hófsjökull, de Langjökull en uiteraard de grootste van allemaal, de enorme Vatnajökull. Alleen de ijskappen van Antarctica en Groenland zijn groter. Met een totale oppervlakte van 8300 km2 is de Vatnajökull net zo groot als onze provincies Drenthe, Friesland en Groningen bij elkaar. Onder deze gletsjer liggen verschillende vulkanen en ook de hoogste top van IJsland: de 2110 meter hoge Hvannadalshnúkur. De Vatnajökull neemt de laatste tientallen jaren helaas snel in omvang af.