IJsland veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen (FAQ)

Hieronder vind je een lijstje met veelgestelde vragen (FAQ) over IJsland.

Hoe groot is IJsland?

IJsland heeft een oppervlakte van 103.106 km2 en daarmee is het bijna 2,5 keer groter dan Nederland en ruim 3 keer groter dan België. De afstand van het noorden naar het zuiden is ongeveer 300 kilometer. De afstand van het westen naar het oosten ongeveer 500 kilometer. IJsland heeft bijna 5000 kilometer aan kustlijn en is na Groot-Brittannië het grootste eiland van Europa.

Waar ligt IJsland?

IJsland ligt precies op de Mid-Atlantische Rug, ten noordwesten van Schotland en de Faeröer. IJsland wordt omringd in het zuiden aan de Atlantische Oceaan, in het westen aan de Straat van Denemarken en in het noorden aan de Groenlandzee (deel van de Noordelijke IJszee). Het noordoostenlijke puntje van IJsland ligt binnen de poolcirkel.

Welke taal spreken ze in IJsland?

In IJsland wordt IJslands gesproken. De IJslands taal stamt af van het oud Noors dat door de Vikingen in de 9e eeuw werd meegebracht. De eeuwen daarna had IJsland weinig contact met de rest van Europa waardoor de taal nauwelijks is veranderd. Er is een taalcommissie verantwoordelijk voor nieuwe begrippen en woorden die vooral nodig zijn op technisch gebied. Op de scholen is Engels een verplichte vreemde taal. NB: tot aan 1999 was Deens dat ook.

Hoe lang is het vliegen naar IJsland?

Een vlucht van Nederland naar IJsland duurt ongeveer 3 uur. Vanaf de internationale luchthaven van Keflavik reis je eenvoudig per Flybus in ongeveer 45 minuten naar de hoofdstad Reykjavik. UIteraard is het ook mogelijk om per taxi of huurauto te reizen.

Wat is de hoofdstad van IJsland?

Reykjavik is de hoofdstad van IJsland en tevens de meest noordelijk gelegen hoofdstad ter wereld. In en rond Reykjavik woont ongeveer 2/3 van de IJslandse bevolking. Samen met de omliggende gemeenten Garðabær, Hafnarfjörður, Kópavogur en Mosfellsbær vormt dit verstedelijkte gebied Goot-Reykjavik.

Hoe laat is het in IJsland?

In IJsland is het tijdens onze wintertijd 1 uur vroeger dan Nederland, in de zomertijd 2 uur vroeger dan Nederland. IJsland valt in de tijdzone UTC +0.

Hoe heet het parlement in IJsland?

Het IJslandse parlement heet Althing of Alting (in het IJslands Alþingi). Het is het oudste nog bestaande parlement ter wereld en stamt uit het jaar 930. Vanaf dat jaar belegden de clanhoofden bijeenkomsten om onder andere geschillen op te lossen, regels op te stellen en huwelijken te bespreken. De historische plek waar dit plaatsvond, in het nationale park Þingvellir, bezoek je tijdens de Golden Circle Tour.