Reykjavik, hoofdstad van IJsland

Reykjavik is noordelijkste hoofdstad ter wereld en de meest westelijke van Europa. In de hoofdstad van IJsland wonen zo’n 200.000 mensen (inclusief omringende steden) wat ongeveer 2/3 van alle IJslanders zijn. Reykjavik heeft een compact centrum met een eigen charme, kleurrijke huizen, bars, prima restaurants en trendy winkeltjes.

Reykjavik kun je prima als uitvalsbasis gebruiken voor een stedentrip of kort verblijf in IJsland, maar natuurlijk ook als prima start en/of eindpunt van een rondreis in dit bijzondere land. Een prima plek om te overnachten is het Fosshotel Reykjavik op slechts enkele minuten lopen van de belangrijkste winkelstraat van de stad Laugavegur of bekijk de top 10 hotels.

Bezienswaardigheden in Reykjavik

In Reykjavik is veel te zien en te doen. Bezoek bijvoorbeeld eens de 74,5 meter hoge kerk Hallgrimskirkja, het symbool van de stad. Vanaf de toren heb je een schitterend uitzicht over de stad en de omgeving. Voor de kerk staat een beeld van Leifur Eiriksson waarvan wordt beweerd dat hij 500 jaar eerde Amerika ontdekte dan Columbus.

Musea in Reykjavik

Om een goed beeld te krijgen van de geschiedenis van IJsland en de visserijtraditie breng je een bezoek aan het National Museum en het Vikin-Maritime Museum. De drie musea Asmundarsafn, Hafnarhús en Kjarvalsstadir vormen samen het Art museum en geven je een overzicht van de hedendaagse IJslandse kunst.

Reykjavik is tevens UNESCO stad van de literatuur. Om meer te weten te komen over de IJslandse sagen en de wat meer recente literatuur maak je de Literary Reykjavik wandeling.

Thermische baden

In IJsland zijn meer dan 170 geothermische baden te vinden, de beroemdste is uiteraard de Blue Lagoon. In Reykjavik zelf vind je 7 baden: aanraders zijn bijvoorbeeld de openluchtbaden Arbaejarlaug, Laugardalslaug en Vesturbaejarlaig. De meeste thermische baden zijn open tot 22.00 uur. Nieuw in Reykjavik is de Sky Lagoon.

Reykjavik Welcome Card

Een aanrader is het om tijdens je verblijf in Reykjavik een Reykjavik City Card aan te schaffen. Hiermee heb je vrij toegang tot de stadsbussen, musea en de thermische baden. Ook kun je met deze kaart gratis naar het eiland Videy varen waar het oudste stenen huis van IJsland staat en de Imagine Peace Tower van Yoko Ono. Bovendien krijg je korting in veel winkels, restaurants en op excursies. Zo kun je bijvoorbeeld in de zomer een bootexcursie boeken om walvissen en papegaaiduikers te spotten.