• Menu
  • Menu
Steden en dorpen in IJsland

Steden en dorpen in IJsland

Meer dan 60 procent van de IJslandse bevolking woont in of rond de hoofdstad Reykjavik. Toch liggen er verspreid over het land en dan met name aan de rondweg nog een aantal andere interessante dorpen en steden. Hieronder beschrijven we er een aantal:

Akranes heeft bijna 7400 inwoners en het stadsbeeld wordt vooral gedomineerd door de grote cementfabriek. Vanaf hier kunt u bijvoorbeeld de Akrafjall beklimmen. Restaurants en hotels aanwezig.

Akureyri is met ruim 18.000 inwoners een van de grootste steden van IJsland. Dit centrum van het noorden heeft een zacht klimaat en is een ideeal beginpunt om bijvoorbeeld Myvatn en Detifoss te bezoeken. In de stad vind je zelfs een botanische tuin. Restaurants, hotels en uitgaansgelegenheden aanwezig.

Blönduós is een klein visserscentrum aan de Hunafjordurbaai. Hier monden een paar zeer vissrijke rivieren uit. Voor visliefhebbers is deze plaats een waar paradijs. Vanuit Blönduós kun je ook eenvoudig Hvítserkur bezoeken.

Borgarnes is een klein handelscentrum met zo’n 1875 inwoners. Het plaatsje is een ideaal beginpunt voor een bezoek aan het schiereiland Snaefellsnes. Bezoek ook eens de boerenhoeve Borg a Myrum.

Djupivogur is een klein vissersdorp en voormalig Deens handelscentrum. Hier wonen circa 350 mensen en kun je de Teigarhorn bezoeken. In de buurt kunt u de vogelrotsen van Papey bekijken.

Egilsstadir de hoofstad van Oost-IJsland. Reizigers die per boot in IJsland aankomen zullen deze plaats vaak bezoeken om eten en drinken in te slaan. Van half augustus tot eind augustus wordt hier het ‘feest in het oosten’ gevierd. Hier vind je enkele hotels, winkels en restaurants.

Grindavik een aardig vissersstadje met ruim 2800 inwoners gelegen aan de robuuste kustlijn. In de directe omgeving ligt de welbekende Blue Lagoon, die zeker een bezoekje waard is.

Hafnarfjordur is een van de voorsteden van Reykjavik en beschikt over een mooie haven, vele oude huizen en ruines van een oude kapel. Je vindt hier het postmuseum en een zeer interessant zeervaartmuseum.

Höfn is een vissershaven in zuidoost IJsland met 2100 inwoners. Höfn ligt op een lagune in de Hornafjord. Het is een uitstekend beginpunt voor wandelingen op de gletsjers of het maken van boottochten.

Husavik is de grootste stad van het noordoosten van IJsland met ruim 2300 inwoners. De meeste mensen leven hier van de visserij, maar de plaats is ook uitermate populair bij bezoekers die walvissen willen spotten. Je kunt hier diverse boottochten reserveren met een zeer grote kans om ze te zien.

Hvolsvollur een plaats met ca. 770 inwoners en vooral vaak bezocht door de gunstige ligging ten opzichte van de Thorsmork en de gletsjers. Vanaf Hvolsvöllur kun je bus- en jeepexcursies reserveren.

Ísafjörður, een kleine stad met zo’n 2700 inwoners en hoofdstad van het noordwesten van IJsland. De haven werd al eeuwen geleden gebruikt door kooplieden. Sinds de komst van het vliegveld is het toerisme naast de visserij een belangrijke inkomstenbron geworden. Restaurants en hotels aanwezig

Keflavik vooral bekend door de internationale luchthaven van IJsland, Leifur Eiriksson. Deze plaats met zo’n 8100 inwoners was in het verleden een belangrijk handelscentrum.

Kopavogur is een oostelijke voorstad van Reykjavik en met ruim 35.000 inwoners de tweede gemeente van IJsland. Op een heuvel staat de kerk die meer lijkt op een operagebouw.

Olafsvik is een klein havenstadje met zo’n 1000 inwoners was het beginpunt van Jules Verne’s ‘Reis naar het middelpunt van de aarde’. Ideaal beginpunt voor bezoek aan Snaefellsjokull.

Reykholt ligt tussen groene heuvels en heeft veel warme bronnen. Er wonen zo’n 1700 mensen. Hier woonde de beroemde geschiedschrijver Snorri Sturluson en schreef hier zijn grootste werken.

Reykjahlíð is een klein plaatsje (300 inwoners) in een druk bezocht en toeristisch gebied. Vanaf hier kun je eenvoudig het Myvatn mer en Detifoss bezoeken. Je vind hier enkele hotels en een bank.

Selfoss met ruim 6000 inwoners de grootste stad van Zuid-IJsland. In de omgeving vind je veel groene weiden, waardoor de melkindustrie de belangrijkste bron van inkomsten is. Restaurants en hotels aanwezig

Seydisfjordur Hier komt eenmaal per week de Smyril Line veerboot aan. Vroeger was dit een belangrijk handelscentrum. De houten huizen zijn er vrolijk beschilderd.

Stykkishólmur de grootste plaats van het schiereiland Snaefellsnes en ruim 1100 inwoners. In Stykkishólmur vind je een mooie haven en een bijzondere kerk. Ideaal beginpunt voor wandelingen.

Vïk i Myrdal is de natste plaats van IJsland. Hier wonen zo’n 320 mensen. In de buurt vind je lange zandstranden en is het een ideeal punt om Dyrholaey met de vele papaegaaiduikers te bezoeken.