• Menu
  • Menu
Flatey

Flatey

Photo by Einar H. Reynis on Unsplash

Flatey is een klein eiland gelegen in de baai Breiðafjörður in het westen van IJsland. Het eiland heeft een oppervlakte van ongeveer 2,5 vierkante kilometer en telt slechts enkele permanente bewoners. Flatey is vooral bekend om zijn rustieke charme en prachtige natuurlijke landschap.

De geschiedenis van Flatey gaat terug tot de tijd van de Vikingen, toen het eiland een belangrijke plaats was voor de walvisvangst en de handel. Tegenwoordig is het eiland vooral bekend om zijn natuurlijke schoonheid en de oude, goed bewaarde gebouwen uit de 19e eeuw. Bezoekers kunnen genieten van een ontspannen wandeling door het pittoreske dorpje en de omringende velden en heuvels, terwijl ze genieten van het spectaculaire uitzicht op de fjorden en de omliggende eilanden.

Flatey is ook de thuisbasis van tal van vogels, waaronder papegaaiduikers en eidereenden, die in de zomermaanden in grote aantallen op het eiland broeden. Bezoekers kunnen de vogels observeren vanaf de kust of vanaf het water tijdens een boottocht.

Een van de meest opvallende bezienswaardigheden op Flatey is de kerk, die dateert uit 1926. Het interieur van de kerk is versierd met prachtige fresco’s die de natuurlijke schoonheid van het eiland weerspiegelen.

Bezoekers die meer willen weten over de geschiedenis van Flatey kunnen een bezoek brengen aan het Breiðafjörður Maritime Museum, dat is gevestigd in een oud, gerestaureerd pakhuis en een schat aan informatie biedt over de walvisvangst, de visserij en het leven op het eiland door de eeuwen heen.

Of je nu komt voor de natuurlijke schoonheid, de vogels of de geschiedenis, Flatey is een unieke bestemming die je niet mag missen tijdens je reis door IJsland.

Flatey is te bereiken met de veerboot vanaf Stykkishólmur op het schiereiland Snæfellsnes.