Flatey

Flatey

Photo by Einar H. Reynis on Unsplash

Het eiland Flatey ligt in het midden van de Breiðafjörður in het westen van IJsland. Het eiland kent een rijke geschiedenis en is ooit ontstaan en gevormd door een onderzeese vulkaan. Wat over is gebleven is als het ware de caldera van de vulkaan. De vulkanische oorsprong van Flatey is verder te zien aan de verschillende basaltkolommen. Door het terugtrekkende ijs va de laatste ijstijd is Flatey, wat ‘vlak eiland’ betekent, vlak gestreken.

De eerste bewoners kwamen er in de 10e eeuw en in de 12e eeuw werd er zelfs een augustijnenklooster gevestigd. Later kwamen hier ook regelmatig Duitse handelaren wat door de handel in voornamelijk vis de nodige welvaart opleverde. Dit duurde tot in de 20e eeuw.

Door de afgelegen ligging raakte Flatey steeds meer ontvolkt, maar is het tegenwoordig weer een populaire plek om te wonen. Door het opknappen van de oude kleurrijke huizen maakt het geheel weer een pittoreske indruk. In de wintermaanden woont er slechts een handjevol mensen. Het eiland is vooral geliefd bij vogelliefhebbers. Dit is de enige plek in IJsland waar je de broedende rosse franjepoot kunt vinden. Rond de eilanden in het Breiðafjörður is het ook mogelijk om de zeearend en walvissen te zien.

Flatey is te bereiken met de veerboot vanaf Stykkishólmur op het schiereiland Snæfellsnes.