• Menu
  • Menu
actief in IJsland

Actief in IJsland

In IJsland is avontuur altijd dichtbij. Rijd 20 minuten in een willekeurige richting en je bevindt je al snel in het midden van een spectaculair landschap. Maar, deze landschappen zijn niet alleen mooi om naar te kijken: IJsland is de perfecte bestemming om actief bezig te zijn. Door de bergen, grotten, gletsjers, meren, rivieren en vulkanen is dit een paradijs voor de outdoorliefhebber.

Wandelen in IJsland

Wandelen is een populaire activiteit in IJsland. door het hele land zijn er prachtige paden te vinden die uitermate geschikt zijn voor het maken van korte dagtochten of zelfs meerdaagse trektochten. De 53 kilometer lange wandelroute Laugarvegur is het meest bekend en leid je langs de beruchte Eyafjallajökull vulkaan en het imposante binnenland van IJsland. De Laugarvegur wordt dan ook beschouwd tot een van de meest spectaculaire wandelroutes.

Wintersport in IJsland

De IJslandse bergen en heuvels bieden van de late herfst tot aan de lentemaanden prima mogelijkheden om te skiën en snowboarden. Door heel IJsland zijn er skiresorts te vinden, met name rond de hoofdstad Reykjavik, de westelijke fjorden, Noord-IJsland en Oost-IJsland.

Voor liefhebbers van gemotoriseerd avontuur zijn er ook volop mogelijkheden en excursies per sneeuwscooter of zelfs per jeep door het ongerepte binnenland, de Hooglanden te rijden.

Watersporten in IJsland

IJsland staat misschien niet bekend om het watersporten toch zijn er goede mogelijkheden. Zwemmen wordt al jong geleerd door de IJslanders en is dan ook een geliefde bezigheid. Door de aanwezige geothermische energie worden meer dan 170 zwembaden verwarmd. Daarnaast zijn er vaak langs de weg, ietwat verscholen, ook verschillende natuurlijke warmwaterbaden te vinden.

Als je op zoek bent naar een adrenaline kick zou je ook lid kunnen worden van de plaatselijke zeezwemmersclub en een duik nemen in Nauthólsvík. Ook windsurfen in de baai van Reykjavik of zelfs buiten de stad in de IJslandse golven wordt regelmatig gedaan.

Met een goede voorbereiding hoef je niet te vrezen voor het koude water van de oceaan of een gletsjermeer. De klassieke activiteit wildwaterkanoën wordt meer door de IJslanders zelf gedaan dan door de toeristen. Met name de Hvita rivier in het zuiden van IJsland is populair. De meer gevorderde rafters kunnen in Oost-IJsland terecht op de 4+ niveau Jökulsa rivier met veel stroomversnellingen.

Door de ligging van IJsland, als een van de weinige eilanden op de Mid-Atlantische Rug, kun je hier snorkelen of duiken tussen de continentale platen. Om dit unieke geologische fenomeen te bekijken, begeef je je naar een gletsjerrivier die uitmondt in het grootste meer van IJsland, Thingvalavatn. In dit koude water kun je met je eigen ogen de jongste aardkort van de wereld zien die zelfs jaarlijks met 2 centimeter groeit.

Walvissen en vogels spotten

De natuur van IJsland laat zich prima delen met de natuurlijke bewoners. Walvissen spotten vanuit bijvoorbeeld Reykjavik of Husavik (Noord-IJsland), het vogelleven bestuderen (Myvatn en vogelrotsen) of per IJslands paard het ruige binnenland ontdekken. Kortom, iedereen kan actief in IJsland zijn!